Geplaatst op

Armattan Chameleon Rooster vs Skitzo Nova

Lees hier onze ervaringen met de Armattan Chameleon Rooster vs Skitzo Nova. Wij vliegen al ruim een jaar met de Armattan Chameleon / Rooster. Inmiddels hebben wij ook een Skitzo Nova aan onze vloot toegevoegd. Wat is nu het verschil in vliegkarakter tussen de Skitzo Nova en de Armattan Chameleon / Rooster is een veelgehoorde vraag die wij krijgen. Om deze vraag te kunnen beoordelen gaan we eerst meer vlieguren maken met de Skitzo Nova om een goed oordeel te kunnen geven.

Wat algemene gegevens:                            Rooster         Nova

Breedte mm (van motoras tot motoras) =/-   185               167
Lengte mm (van motoras tot motoras) =/-    130                167
Gewicht (conform afbeelding) in gram           392                347

Beide propellers komen precies tot de bovenplaat van het frame. Dit is tegenwoordig bij de meeste frames zo daar deze, met een lipo, zich in het midden van het gewicht bevinden. Dit is voor de motoren in de basis de beste positie daar ze dan het meest efficiënt zijn.

Wat eigenlijk direct opvalt aan de waardes en uiteraard de foto’s is dat de Skitzo Nova een true-x frame is en de Armattan Rooster een hybrid. Voor de Skitzo Nova betekent dit dat de quad zowel over de pitch and roll qua input nagenoeg hetzelfde zal reageren.

Wat we in deze vergelijking niet moeten vergeten is dat de Skitzo Nova compleet nieuw gebouwd is en de Armattan Rooster al behoorlijk wat heeft meegemaakt en ongeveer 6 maanden oud is. En ja dit maakt een groot verschil, met name “verse motoren”maakt in de beleving een behoorlijk verschil uit.

Het eerste wat positief opviel is de stabiliteit van het Skitzo Nova frame. Hierin in merk je toch dat de quad een stuk groter is dan de Armattan Rooster. De Armattan Rooster is een stuk nerveuzer op de roll as waar de Skitzo Nova een stuk rustiger is.

Een nadeel van het Armattan Rooster frame is de balans. Vanwege de titanium camera kooi is het frame zwaarder aan de voorkant (los van evt gopro). Wat niemand je verteld als je aan freestyle doet is dat het super belangrijk is dat de quad inclusief lipo uitgebalanceerd moet zijn. Dus zal je bij de Armattan Rooster je lipo behoorlijk achterop moeten plaatsen en bij het gebruik van een gopro zal het uitbalanceren wellicht onmogelijk zijn.

Het uitvoeren van een “inverted yaw spin” (Dus op de kop hangend en een 360 draai maken) is een stuk eenvoudiger bij het Skitzo Nova frame. Door de omvang is de balans een stuk beter en dus is deze “trick” makkelijker uit te voeren. De Armattan Rooster is vrij lastig om inverted te laten hangen daar hij toch altijd een beetje de neiging heeft om met de neus naar beneden te duiken. Tevens is de hangtime bij de Skitzo Nova beter maar hier helpt het ook dat de motoren nieuw zijn maar ook is het totaal gewicht 50gr lichter en dit merk je!

Welk Frame is nu beter, het Skitzo Nova Frame of de Armattan Rooster?

Dat blijft natuurlijk lastig te beoordelen daar de configuraties niet identiek zijn maar het moet gezegd worden dat ik zeer positief verras ben door het Skitzo Nova frame. Het is een erg stabiel frame en mooi in balans. Wellicht zou je ook kunnen zeggen dat de Armattan Rooster op de roll as een stuk sneller, directer is. Ik heb al met vele frames en configuraties gevolgen en nimmer konden zij zich meten met de Armattan Rooster (of Chameleon want die zijn identiek) en nu voor het eerst heb ik met een nieuw frame gevlogen die wellicht beter bij mij past dan de Armattan Rooster puur vanwege de stabiliteit en de balans. Maar het blijft een lastige keuze omdat ook de Armattan Rooster een erg mooi compleet frame is en ook fantastisch vliegt.

Alles is natuurlijk ook een kwestie van wat jou het beste ligt. Maar met beide kun je eigenlijk niet in de fout gaan en maken ze hun naam (en prijs..) echt waar!

Om het nog beter te kunnen vergelijken zullen we de Skitzo Nova Frame gaan voorzien van 2306 motoren, kortom wordt vervolg..

Ook gaan we later nog even apart in op het Skitzo Nova frame.

 

De Armattan Rooster bestaat uit de volgende onderdelen:

Armattan Rooster 5 inch
Rotor Riot Hype Train motoren
Matek F7 flight controller
Lumenier TX5GS vtx
Lumenier AXII stubby
Foxeer Predator mini
Spedix GS30 30A BLHeli_32 Dshot1200 ESC

De Skitzo Nova bestaat uit de volgende onderdelen:

Skitzo Nova 5 inch Freestyle frame
Lumenier Skitzo Motoren
Matek F7 flight controller
ImmersionRC Tramp VTX
Lumenier Axii antenne
Foxeer Predator Mini V2
DalRC Engine 40A 4 in 1 esc

Beide Matek F7 flight controllers waren voorzien van Betaflight 3.4 rc3 met de beste mogelijke instellingen conform onze tutorial.