Betaflight 4.0

Betaflight 4.0 is nu officieel gereleased. Betaflight 4.0 (development) hebben wij al een tijdje meegevlogen en dit is wederom een enorme stap vooruit in prestaties en features. Zie hier hoe je Betaflight 4.0 firmware moet flashen.

Wij raden aan om vooraf screenshots te maken van al je instellingen. Bij grote nieuwe versies zoals Betaflight 4.0 is het niet aan te raden om een diff of dump bestand te gebruiken om je settings terug te zetten. 

Kortom begin helemaal met een nieuwe schone configuratie in Betaflight 4.0 !!

RPM Filter en Bidirectional Dshot

Naast verbeterde filters, yaw pids etc is 1 van de nieuwste en belangrijkste features van Betaflight 4.0 de RMP filter en Bidirectional Dshot. De meeste vibraties in je quad komen uiteraard van je motoren. Als je weet hoe snel de motoren draaien (RPM), dan kun je achterhalen op welke frequentie de vibraties zijn en dus kun je je filter hierop richten. Dat is wat RPM filter doet. Blheli_32 telemetrie is in staat om de toeren (RPM) van de motoren weer te geven echter zijn deze te traag en te onbetrouwbaar. De ontwerpers van Betaflight hebben daarom Bidirectional Dshot uitgevonden. Hierbij wordt de data (RPM) van de motoren over dezelfde signaal terug gegeven als waarop de Dshot commando’s worden gegeven aan de ESC’s.

Ondanks dat deze nieuwe feature ondersteunt wordt door Betaflight 4.0, de biheli_32 firmware die nodig is is nog steeds experimenteel. Het installeren is nogal een klus. Wij hebben het geprobeerd en kregen het eenvoudigweg niet aan de praat. Ook zijn er inmiddels eerste berichten dat blheli_32 ervoor zorgt dat de ESC’s onverwacht full throttle gaan. Echter verwachten wij dat dit deze problemen door biheli_32 snel opgelost zullen worden en dat RPM filter echt zal bijdragen aan een beter vliegende quad.

Op dit moment zijn de resultaten met de Dynamic filters en de low pass filters vergelijkbaar met de nieuwe RPM filter in Betaflight. Kortom mooie ontwikkeling maar moet nog wel een stap maken om betrouwbaar te worden en dan ook echt beter te worden dan huidige filters.

Launch Control

Dit is voor drone racers of iedereen die een gave start wil maken een geweldige nieuwe feature in Betaflight 4.0. Dit stelt je in staat om je quad in een vooraf ingestelde hoek te kantelen. De quad zal in deze hoek blijven totdat je gas geeft. Dit geeft voor drone racers de mogelijkheid om iedere keer een perfecte start te maken. Hier kun je alles vinden over hoe je lauch control kunt opzetten. In de basis komt het erop neer dat je de settings in de CLI zet en in de Modes Tab een schakelaar (vast of tijdelijk) opzet voor de launch control. 

Waarschuwing

Betaflight 4.0 is sensitive to high P and D values! The defaults are OK for a normal 4S 2400-2600kV 5″ quad. For high thrust to weight ratio quads, eg 6S or ultralight builds, cut all the PID values by at least a third for your first flights.

Er zijn diverse meldingen geweest van quads die na het armen regelrecht de hemel invlogen of waarvan de motoren erg heet werden of zelfs doorbranden bij default pads van Betaflight 4.0. Dus begin conservatief qua filtering en neem niet je oude pids over! Oorzaak is altijd een combinatisch van agressieve filtering (voor betere prestaties) en een niet “clean build” (oftewel veel ruis veroorzaakt door bv goedkope motoren etc).

Wil je conservatief beginnen met filtering zet dan beide Lowpass 2 filters aan zoals hier onder aangegeven. Als je motoren koel zijn dan kun je gyro lowpass 2 uitzetten. Mocht hierna je motoren nog steeds koel blijven dan kun je de laatste filter d term lowpass 2 ook uitzetten voor het laatste stukje prestatie verbetering. Het is geen ramp om deze laatste filter aan te laten. Deze laatste levert de geringste winst in prestaties op.

Hieronder staan de aanbevelingen van Betaflight voor beste prestaties(dus zonder de Lowpass 2 filters zoals hierboven aangegeven) plak deze in de CLI (kijk wel onderaan of je racing of freestyle meeting neemt) en type save gevolgd door enter en klaar ben je.

Betaflight 4.0 settings voor beste prestaties.

Betaflight 4.0 settings voor 5 inch quad (3S en 4S)

Betaflight 4.0 settings voor 5 inch quad (6S)

Betaflight 4.0 settings voor 6/7 inch quad

Betaflight 4.0 settings voor 3 inch quad (14XX of 15XX motoren)

LET OP: Als je gaat vliegen begin dan met kort hoveren en test of je motoren niet te warm zijn. Ga dit langzaam verder opbouwen. De filters in Betaflight 4.0 worden steeds beter maar je kunt ook, zoals eerder aangegeven, zomaar je motoren opbranden!!

Happy Flying!

 

Hieronder staan onze aanbevelingen (voor de development versie) en hoe je deze moet flashen. Inmiddels is Betaflight configurator 10.5.1 en Betaflight 4.0 officieel uit dus hieronder is inmiddels verouderd.

Betaflight 4.0 Development

 

Betaflight 4.0 is nu beschikbaar als Development. Wij hebben Betaflight 4.0 uitgeprobeerd en zijn erg enthousiast over de prestaties. Betaflight 4.0 is dus nog niet officieel beschikbaar en dus kleven er risico’s aan als je deze toch gebruikt, er kunnen immers nog bugs inzitten.

Voordat je Betaflight 4.0 installeert moet je even een backup maken van je eigen instellingen, wij doen dit altijd in de CLI (command line) met het commando DIFF. Voor een uitgebreide tutorial over flashen van Betaflight klik hier

Sla je DIFF op in een kladblok.

Zet nu  je Flight Controller in DFU mode. Tegenwoordig hoef je dit niet meer via de CLI te doen maar kun je eenvoudig eenvoudig op de button Activate Boot Loader klikken in de SetUp. Je moet dan wel de Expert Mode hebben aangezet (rechtsboven).

Kies voor Development
Zoek je Flight Controller
Kies de laatste versie maar in ieder geval nieuwer dan 1269
Bij een complete nieuwe versie kiezen wij voor een full chip erase
Laad de firmware en flash vervolgens Betaflight 4.0
Plak vervolgens je Dif in de CLI en type dan save en geef een Enter. Jouw settings staan nu weer in Betaflight 4.0.

Onderstaande Betaflight 4.0 settings zijn van CTZSnooze en werken erg goed op een 5 inch quad met 8k/8k Gyro update rate, en FC looptime. Let wel deze werken niet op 32khz!
Deze kun je weer in de CLI plakken en saven.

Wij hebben inmiddels met Betaflight 4.0 gevlogen en dit vliegt ontzetten goed en erg strak. Betaflight 4.0 kent nog wat extra features waar we later nog op terug zullen komen. 
LET OP: Als je gaat vliegen begin dan met kort hoveren en test of je motoren niet te warm zijn. Ga dit langzaam verder opbouwen. De filters in Betaflight 4.0 worden steeds beter maar je kunt ook zomaar je motoren opbranden!!

Download the Betaflight 4.0 settings

Betaflight 4.0 settings

UPDATE 15-02-2019

Zojuist is bekend geworden dat de ontwikkelaars van Betalfight hebben besloten te stoppen met de 32Khz PID looptime. We gaan niet heel diep in de techniek maar men is er inmiddels van overtuigd dat 32Khz gepaard gaat met meer ruis van de motoren (noise) die dan weer meer gefilterd moet worden. Dus de aanvankelijke snelheidswinst wordt door extra filtering (kost namelijk weer snelheid) dan teniet gedaan. Wij waren al niet heel erg te spreken over 32Khz puur omdat het zoveel ruis veroorzaakt en eigelijk je race drone / quad er niet beter van ging vliegen. Dus zoals hierboven al aangegeven geeft Betaflight 4.0 met 8k/8k met de aangepaste filtering de beste vliegprestaties en de minste propwash.

Happy Flying!