Betaflight won’t arm

Betaflight won’t arm, wat kun je doen om dit op te lossen? Wat als je quad in Betaflight niet wil armen, kortom arming werkt niet. Als Betaflight arming niet werkt zijn er vaak twee voor de hand liggende oorzaken.

1. Je receiver werkt niet goed of is niet goed opgezet.

Dit kun je in de receiver tab van betaflight snel zien. Wij gaan ervan uit dat je dit snel zelf kunt oplossen (bereik niet tussen 1000-2000, verkeerde Channel mapping etc).

2. Iets wat nog steeds vaak voor komt is dat dat in Betaflight minimum throttle value (min_check) niet klopt.

Zoals je weet zal je quad niet armen als je throttle te hoog staat, dat is uiteraard pure veiligheid. Immers je wilt niet dat je de arming switch overhaalt en je quad je om de oren vliegt of je vingers kost..
Kortom betaflight checkt of je throttle beneden min_check is. De default van min_check is 1050. Soms kan deze zelfs wat lager liggen afhankelijk van flight controller. Je kunt dit checken door in de CLI get min_check te controleren. In de receiver tab moeten je eindpunten van je sticks altijd tussen de 1000-2000 liggen is dit niet het geval dan moet je deze kalibreren en afstellen.

Uitgangssituatie

Mooi weer en dus ga je vliegen. Alles werkt perfect maar bij je 6e lipo pack wil je armen en er gebeurd helemaal niks. Je ziet het ledje knipperen op je flight controller en dan weet je dat de oplossing niet voor de hand ligt en niet 1 van de bovengenoemde oorzaken is.

Foutopsporing kan dus veel makkelijker 🙂

Sinds Betaflight 3.2 geeft je flight controller aan waar de fout ligt als arming niet lukt. Dit kan via een beeper/buzzer (als je die hebt), via je Betaflight OSD of CLI/Betaflight configurator. De beep sequence laten we even buiten beschouwing want wij vinden dit niet erg handig(luisteren naar aantal beeps) in vergelijking met de andere mogelijkheden van foutopsporing. Dit gaat via zgn “Flags”.

Arming Flags via Betaflight OSD.

Om de Arming Flag te krijgen via je OSD moet je in de Betaflight configurator OSD bij warnings Arming Disabled aan zetten (in foto staat deze uit). Als je deze aanzet en vervolgens je quad armed krijg je de Arming Flag in je bril te zien.

Betaflight Arming Flags via de CLI

Sluit je quad aan op Betaflight (zonder lipo!) en ga naar de CLI Command en type “status” in gevolgd door een enter. Helemal onderaan staan dan de arming flags. Als je de foutopsporing zo doet krijg je altijd de Flags “CLI” en “MSP” te zien. Deze kun je negeren deze krijg je omdat je via de CLI werkt en een verbinding hebt met je quad.

Buiten de twee bekende Flags die je verwacht via de methode (CLI en MSP) staat er toch throttle hetgeen vreemd is daar een paar minuten geleden alles nog perfect werkte. Toch even snel min_check gedaan en deze maar wat aangepast. Maar de eigenlijke oorzaak van het probleem ligt bij “CALIB”.

Dit betekent dat de sensor nog aan het kalibreren is en dat is dus niet goed..
Vaak is dit het gevolg van noise, bijvoorbeeld omdat je bent overgestapt naar 32khz gyro. Zoals bekend veroorzaakt dit vrijwel altijd meer noise. Of wellicht is er iets anders dat ineens meer noise veroorzaakt. In dit voorbeeld is de quad onlangs voorzien van veel zwaardere motoren.

Type in de CLI get gyro_calib_noise_limit en normaal is deze 48. In dit voorbeeld hebben wij deze verhoogd (set gyro_calib_noise_limit=100 gevolgd door een enter, daarna type je save in de CLI gevolgd door een enter) naar 100 waarnaar de quad weer kon armen. Wil je quad zelfs bij 200 niet armen en je krijgt nog steeds de Arming flag CALIB dan is het een kwestie van RIP Flight controller..

Will your quad not arm check Betaflight Flags.

Check hier de hele lijst met de Betaflight Flags

Happy Flying