Betaflight installatie en firmware flashen

Wij gebruiken voor onze custom build Fpv racedrones (meer informatie hier) betaflight. Betaflight is het meest gebruikte en populaire platform om je flight controller te configureren. De Betaflight configurator kun je hier downloaden. In het verleden was Kiss, samen met de Kiss flight controller and esc’s, het beste wat je kon krijgen. Echter in 2017 heeft Betaflight enorme sprongen voorwaarts gemaakt en de huidige versie (thans 3.3) doet niet meer onder voor Kiss.

Volgens sommigen is Betaflight op enkele gebieden zelfs beter geworden dan Kiss. Onlangs heeft 1 van de bekendste en Kiss piloot Mr.Steele gevlogen met betaflight en zelfs hij moest toegeven dat betaflight op enkele vlakken beter was geworden dan Kiss. Betaflight wordt ook het meest gebruikt en derhalve is er ook enorm veel over te vinden op o.a. YouTube. Hier is een schat aan informatie te vinden over het configureren van Betaflight.

Als je de Betaflight configurator hebt gedownload en gestart dan zie je na opening van het programma het volgende startscherm:

Voordat je je race drone kunt aansluiten moet je een hele rits drivers downloaden en installeren. Voor sommige moet je een account aanmaken en ontvang je deze per e-mail. Zelfs dan nog herkent de Betaflight je flight controller nog niet altijd. Kortom niet doen!

Er is een betere manier die (vrijwel) altijd werkt. Dus ga geen drivers downloaden etc.

Download het programma ImpulseRC driver fixer. Na installatie van het programma start je het programma en sluit je je flight controller aan. Je ziet dat het programma gaat zoeken naar een flight controller.

Als het programma de flight controller heeft gevonden dan zal deze de driver gaan installeren.

Als dit geslaagd is dan zal het programma dit melden. Je kunt nu de USB kabel van je flight controller halen. Start nu betaflight en sluit je flight controller en klik op connect (rechtsboven) en als het goed gaat zit je nu in Betaflight.

Binnenkort zullen wij enkele onderwerpen gaan behandelen mbt tot betaflight, zoals basisinstellingen, airmode, filtering enz.

Betaflight Firmware flashen

Stap 1 sla je instellingen / setup op

Ga naar het tabblad CLI (command line) en toets diff in gevolgd door een enter.

In het beeld zie je alle instellingen voorbij komen die je hebt ingesteld en afwijken van de de default setting van Betaflight.

Stap 2 selecteer de instellingen en kopieer die naar je kladblok of notities (niet in word etc omdat er dan anders tekstopmaak meegekopieerd kan worden)

Stap 3 sla je diff bestand op

Stap 3.1 Ook raden wij aan om van alle instellingen een print screen te maken. Soms, bij nieuwe versies, komt niet alles meer overeen en met een print screen mis je je instellingen nooit.

Vanaf Betaflight configurator versie 10.5.1

Indien je over min. Betaflight configurator 10.5.1 beschikt dan kun je verder gaan. Bij oudere versies ga dan naar stap 4.1. Wij raden aan altijd de nieuwste Betaflight configurator te gebruiken!!

Stap 4 klik op disconnect.

Stap 5.0 Klik op Update Firmware

Stap 5.1 zoek je flight controller op (mocht je deze niet weten dan kun je deze bovenaan het diff bestand vinden inclusief de versie) en selecteer de laatste stabiele versie.

Stap 5.2 klik op de button load firmware (online)

Stap 5.3 klik op Firmware Flashen. In tegenstelling tot oudere versie van de Betaflight Configurator zou je flight controller automatisch in DFU mode staan(rechtsboven) en begint het flashen.

Stap 6 firmware geflashed (de vooruitgang zie je in de balk met release info)

Stap 7 haal de USB kabel even uit je computer en stop hem er weer in. Vaak is dit niet nodig en kun je gelijk op connect klikken maar mocht dit niet werken dan is dit de oplossing.

Stap 8 ga wederom naar de CLI en paste / plak de instellingen van het diff bestand (stap 3). Bij hele nieuwe versie (bv Betaflight 4.0) is het wellicht raadzaam om dit niet te doen maar ervoor te kiezen om, aan hand van print screens, je instellingen terug te zetten. Zodoende beschik je over alle nieuwe features en voorkom je foutmeldingen als Betaflight features een andere naam heeft gegeven.

Stap 9 type save gevolgd door enter. Je persoonlijke instellingen zijn nu weer geladen.

Oudere versies van de Betaflight configurator

Stap 4.1 zet je flight controller in DFU mode (deze mode staat het toe om je firmware te flashen)

Ga wederom naar de CLI en type bl (van bootloader) dit kan vanaf Betaflight versie 3, bij oudere versies type je dfu. Uiteraard kun je ook de bootloader knop van je flight controller gebruiken door deze aan te zetten met de knop ingedrukt. Echter via de CLI is een stuk eenvoudiger en sneller.

Stap 5.1 controlleer of je flight controller in DFU mode staat

Stap 5.2 zoek je flight controller op (mocht je deze niet weten dan kun je deze bovenaan het diff bestand vinden inclusief de versie) en selecteer het laatste stabiele versie

Stap 5.3 klik op de button load firmware (online)

Stap 5.4 klik op de button flash firmware

Stap 6 firmware geflashed (de vooruitgang zie je in de balk met release info)

Stap 7 haal de USB kabel even uit je computer en stop hem er weer in. Vaak is dit niet nodig en kun je gelijk op connect klikken maar mocht dit niet werken dan is dit de oplossing.

Stap 8 ga wederom naar de CLI en paste / plak de instellingen van het diff bestand (stap 3).

Stap 9 type save gevolgd door enter. Je persoonlijke instellingen zijn nu weer geladen.

 

Wil je weten wat de best mogelijke instellingen zijn van Betaflight? Lees ons artikel dan hier.

Wil je meer weten over Betaflight 4.0? Lees ons artikel dan hier.

Happy Flying