Juiste propeller kiezen

Welke propeller gebruik je voor welke motor en voor welke discipline? Uiteraard worden ervoor drone racen andere eisen gesteld aan een propeller dan voor het freestylen. De meest gebruikte propeller is de driebladerige omdat dit de beste compromis geeft tussen topsnelheid en bochtensnelheid. Een veel gemaakte fout is dat je een propeller uit gaat proberen omdat een bekende drone race / freestyle piloot deze gebruikt. Uiteraard moet je wel kijken naar zijn setup en motoren en naar je eigen setup.  Er zijn wel een paar uitgangspunten voor welke propeller het meest geschikt is voor welke motor.

Hieronder een paar suggesties.

Freestyle props

5x4x3 2204-2300kv

5×4.3×3 2205-2300kv/2600kv of 2206-2300kv

5×4.6×3 2206-2450kv of 2207-2300kv of 2306-2450kv

5x5x3 2207-2300kv en hoger 2306-2450kv

 

 

 

Props voor Racing

5×4.6×3 2206-2450kv of 2207-2700kv

5x5x3 2207-2600kv en hoger

Momenteel zien we steeds meer props op de markt komen met een hoge pitch waarbij 5.3 al vrij normaal is. Hoe hoger de pitch hoe meer ampère je trekt en dus moet je wel beschikken over esc’s die dit aankunnen. De tijd dat je met een 20A esc uit kon zijn wel definitief voorbij voor een 5” race quad. Uiteraard hoe meer ampère je trekt hoe korter de vliegduur zal worden. Kortom je zult ook daar voor jezelf de juiste balans moeten vinden.

Nog geen drie jaar geleden was de 5x4x3 de meest gebruikte propeller maar de huidige motoren zijn zo krachtig geworden dat deze propeller vaak de hoge kv/toeren niet meer aankan.

Vaak geeft een propeller met een lagere pitch je wat meer vliegtijd, iets betere controle / gevoel op lagere snelheid. Muv de vliegtijd is veel ook een gevoelskwestie. Daarom staar je niet blind op waar andere meevliegen maar schaf eens wat verschillende propellers aan en ga het uitproberen. Ervaar zelf het verschil en kies de propeller die je het beste gevoel en daarmee vertrouwen geeft!

Onze keuze op dit moment is de dal cyclone 5×4.6×3 dit is een een perfecte allround propeller met goede topsnelheid en goede controle bij lage toeren. Ook heeft deze een zeer goede response en reageert erg snel voor bv snelle bochten of het opvangen van een “trick”.

Lees ook onze reviews van diverse propellers.

Update April 2019

Er gaat geen dag voorbij zonder dat er een nieuwe motor (of fabrikant) of propeller op de markt komt. Het wordt steeds lastiger om deze met elkaar te vergelijken daar de afmetingen (5″ inch of pitch) bij verschillende fabrikanten eenvoudig niet overeen komen. Zo noemt de ene fabrikant een 5″ prop 5″ en de ander een 5.1″ terwijl ze als je ze opmeet exact even lang zijn.. Dit geldt ook voor de pitch, niet iedereen hanteert dezelfde benaming. De nieuwste freestyle propeller van Azure Power de JohnnyFpv heeft een vrij lage pitch van 3.8 maar hij doet echt niet onder voor een hogere pitch propeller van een andere fabrikant.

Wij hebben jarenlang gevlogen met de Dal Cyclones T5046 omdat het een fantastische allround propeller is die inmiddels een waardige moderne opvolger heeft gekregen, de Dal Cyclone T5047c.

In freestyle is er momenteel weer een trend naar lagere pitch propellers zoals wij deze min of meer 3 jaar geleden ook hadden. Maar we snappen de trend wel naar lagere pitch propellers voor freestyle. Ze reageren een stuk rustiger, bewegingen zijn daardoor wat vloeiender en je krijgt meer vliegtijd! Immers een lagere pitch propeller is een stuk efficiënter en vormen geen aanslag op je lipo. Maar alles staat en valt natuurlijk met het type piloot die je bent en je vliegstijl.

Voor een beginnende freestyle piloot is een rustigere propeller, zoals deze, altijd een goede start. Ben je al jaren, zoals wij, gewend aan een hogere pitch propeller dan is deze zeker niks voor jou. Wellicht is de nieuwe HqProp 5.1×4.1×3een optie om eens uit te proberen. Misschien dat er nog eens een Ethix S3 Watermelon komt met een 4.1 pitch, deze zal meer piloten aanspreken.

Voor echte racers zijn wij momenteel erg gecharmeerd van de nieuwe Gemfan Hurricane 51499 Propeller. Dit een erg fijne propeller die wellicht sommige freestylers ook wel zal aanspreken.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, een motor of propeller is echt iets persoonlijks. Vertrouwen is alles bij freestyle en dus probeer af en toe een nieuwe propeller uit maar ga niet mee in iedere hype. Je zult alleen maar een betere piloot worden als je langere tijd met dezelfde setup vliegt!!

Happy Flying