Geplaatst op

Review van de Armattan Marmotte vs Chamleon Ti

De Armattan Marmotte is nu alweer een maandje of zo op de markt. Wij hebben inmiddels al meerdere Armattan Marmotte RTF gebouwd en gevlogen, hier onze ervaringen met de Marmotte. Eerste reactie op het carbon van de Armattan Marmotte is wel 1 van wow.. Dit is echt een stuk kwaliteit en laat maar weer eens zien dat het ene carbon frame van €30 niet hetzelfde is als dat van een €110. Het frame van de Marmotte is nauwelijks te buigen daar waar de Chamelon ti wel duidelijk flex heeft. Hoe stijver een frame hoe minder ruis er wordt doorgegeven naar je flight controller en hoe beter hij vliegt.

In tegenstelling tot de eerste Armattan Chameleon is pas goed zichtbaar hoe het ontwerp is geëvolueerd. De Armattan Marmotte is nu 5,5 inch geworden. De Armattan Marmotte is zeer eenvoudig te bouwen en de camera was altijd al erg goed beschermd (vaak bij een crash 1 van de eerste items die sneuvelt..) maar nu zit deze zelfs tussen camera savers. Die moeten voorkomen dat bij een harde crash je camera kapot gaat puur door het geweld van de crash (dus indirect).

In vergelijking met de Armattan Chameleon ti is middelste deel van het frame (daar waar je flight controller etc inbouwd) een stuk langer gemaakt. Hierdoor is er achter de flight controller meer ruimte voor een vtx, ontvanger etc. Echter is de topplate van de Armattan Marmotte vs de Chameleon ti met 3mm verlaagd. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om een 4in1 esc en een flight controller in de stack te krijgen. Het past allemaal net en van soft mounting (je flight controller kan iets bewegen en is gedempt door rubbers) is dan nog nauwelijks sprake. Maar met een beetje puzzelen gaat het wel passen. Achter de flight controller is veel ruimte en bevestigingmogelijkheden voor een vtx, ontvanger etc..

Net als de Chameleon ti heeft de Marmotte verschillende mogelijkheden om een vtx antenne te plaatsen. De camera kooi kun je nu in zijn geheel omhoog of omlaag draaien om bijvoorbeeld je Gopro in dezelfde hoek te zetten als je fpv camera. Dit is best wel op een handige manier gedaan doordat de brackets met de schroeven aan de buitenkant van het frame zitten en je ze zo simpel altijd kunt bereiken.

Hoe vliegt nu de Armattan Marmotte?

Zoals aangegeven is de Armattan Marmotte nu 5,5 inch geworden (propellers worden steeds iets groter, 5,1 is nu al de standaard). Hierdoor staan de motoren in vergelijking met de Chameleon Ti verder naar buiten en dit merk je bij het vliegen op de roll as. Hij is ietsje stabieler maar ook heel iets trager dan de Chameleon ti bij dezelfde input. Maar dat velen zeggen dat hij beter vliegt dan de Chmaleon ti hebben wij niet kunnen ontdekken..

Wel wordt er minder ruis doorgegeven en dat is natuurlijk altijd positief!!
Zoals verwacht vliegt het fantastisch en druipt de kwaliteit ervan af. Het is uiteraard een prijzig frame maar wel met een levenslange garantie. Kortom breek je iets dan krijg je dit gewoon, onder garantie vervangen. Hoe vaak heb je onderdelen, armen etc van een goedkoop frame moeten vervangen?? Dus op de lange termijn is het wel te overzien. Vlieg je al met een Armattan Chamelon ti dan is er eigenlijk qua vliegervaring geen noodzaak om over te stappen. Wil je beginnen met serieus freestylen dan is dit wel het frame!