Setup tips voor beste video

Als je alles netjes gebouwd hebt en daarbij ook goede componenten hebt gebruikt dan zou je eigenlijk geen capacitator (condensator) nodig moeten hebben om een goed (clean) beeld te krijgen. Echter in sommige setups is het onoverkomelijk. Hierbij enkele tips om een zo’n goed mogelijk beeld te krijgen en om het gebruik van een capacitator te voorkomen op je flight controller.

Het basisprincipe is om je camera en vtx zo min mogelijk bloot te stellen aan ruis (noise) oftewel met andere woorden aan je flight controller. Ruis wordt geproduceerd door je esc’s en dan doorgegeven aan je vtx en je camera. Een misopvatting is dat ruis enkel wordt weergegeven door je vtx, terwijl deze ook zichtbaar kan worden in je video direct door je camera.

Zo hier zijn dan de tips:

1. Kan je vtx de camera voorzien van stroom? JA sluit dan altijd je camera aan op je vtx. NEE sluit dan je camera aan op de power pads van je flight controller.

2. Gebruik je het niet, sluit het dan niet aan! Gebruik je geen OSD of camera control sluit dan je camera direct op je vtx aan (dus niet door de video pads op je flight controller).

Bij veel nieuwe flight controllers zoals de CL Racing F4S kun je de camera settings (helderheid, contrast etc) bedienen middels je osd. Echter de meeste piloten stellen hun camera in en laten het zo. Kortom gebruik je het niet sluit camera control dan niet aan!

Met deze twee algemene tips moet je al aardig in de buurt komen van een goede video. Maar wat als je beeld nog steeds niet perfect is? Het volgende kun je dan doen. Teen eerste er zijn twee type problemen. De ene is ruis gelateerd en de andere power (stroom) gerelateerd. Ruis is zichtbaar als heldere lijnen door je beeld die vaak erger worden naarmate je meer throttle geeft. Power problemen lijken op zwarte lijnen in je beeld. Voor witte lijnen kan je nu een capacitator plaatsen en de tips hieronder negeren en gaan vliegen!

Voor degenen die geen capacitator willen gebruiken of als je zwarte lijnen hebt blijf verder lezen:

1. Ik heb ruis (witte lijnen): volg de stappen 1 en 2 van hierboven en heb je nog steeds ruis (en je wilt geen capacitator gebruiken) sluit dan je camera aan op dezelfde power pads als je vtx. Als dit niet werkt dan ontkom je er niet aan en dan heeft je build een capacitator nodig. Als laatste redmiddel kun je overwegen om geen OSD en camera control te gebruiken (hangt ervan af, liever geen OSD of geen capacitator in je build?).

2. Ik heb een power (zwarte lijnen) probleem: je VTX is zgn “power hungry”. Dit is een bekend probleem bij sommige vtx’n, zoals de tbs unify series. Zij doen het gewoon niet goed onder gereguleerde power. Dit kun je eenvoudig testen en bevestigen met verschillende power levels. Het probleem zal erger worden bij 800mw dan 25mw (dit is eigenlijk de enige toegestane waarde binnen de EU..). Het enige wat je dan nog kunt doen is je vtx direct aansluiten op de accu pads (ervan uitgaande dat je high voltage vtx hebt).

Als dit het probleem nog niet oplost dan heb je een defecte vtx of camera. Maar als alles is goed gegaan dan heb je A) een schoon en scherp beeld of B) nog ruis (witte lijnen i.p.v. zwarte lijnen). Als je ruis hebt dan zie punten 1 en 2 hierboven en als dat niet geholpen heeft dan heeft je build echt een capacitator nodig.

Er zijn piloten die van mening zijn dat hun race drone met een capacitator beter vliegt. Wij hebben die ervaring niet maar een capacitator zal in ieder geval de pieken opvangen en werken als een soort katalysator en “baat het niet schaadt het niet”

Happy Flying