Geplaatst op Geef een reactie

Vliegen met de Fat Shark Dominator HDO goggle

Onlangs heeft Fat Shark de nieuwe HDO goggle gelanceerd. De Fat Shark HDO goggle is de eerste Fpv goggle die gebruik maakt van organic light-emitting diode (OLED). Tevens is Fat Shark HDO met een analoge resolutie van 960×720 de goggle met de hoogste resolutie die Fat Shark ooit heeft geproduceerd. Echter op voorhand was er ook al veel kritiek te horen, vanuit de community, over het nieuwe topmodel van Fat Shark, is deze terecht?

Wat is er nieuw in de Fat Shark HDO?

Uiteraard zijn dat om te beginnen de dubbele OLED Sony schermen. OLED schermen zien we al langer bij high end televisies en smartphones. OLED geeft diepere en warmere kleuren. OLED geeft ook een hogere contrast ratio omdat er, zoals bij LCD, geen backlightverlichting nodig is. Dit zorgt voor een een dieper zwart en heldere wit. En voor FPV niet geheel onbelangrijk heeft een OLED scherm een hogere refresh rate.

Kritiek op Fat Shark HDO schermen

De keuze van dit scherm heeft Fat Shark de nodige kritiek bezorgd. En das was niet de keuze voor OLED maar met de daarbij behorende FOV (field of view) van 37 graden. Als je van een HD goggle komt is dit een behoorlijke reductie in FOV. Voor sommigen draagt dit bij aan een verminderd Fpv gevoel. Maar ook de keuze voor OLED was niet onomstreden vanwege de kortere levensduur. Ook bestaat de mogelijkheid op den duur van het inbranden van de schermen. Dit kan met name een issue zijn voor ons die OSD gebruiken. Maar dit zal voornamelijk zijn voor items die tijdens de vlucht statisch zijn, zoals de naam van de piloot. En dan nog zijn wij van mening dat de kans erg klein is op inbranden. Ook de keuze van voor een vaste 4:3 verhouding kon niet aan kritiek ontkomen zeker gezien het feit dat er steeds meer 16:9 camera’s op de markt komen. Echter zijn wij al langere tijd voorstander van de 4:3 verhouding.

De verbeterde stroomvoorziening van de Fat Shark HDO:

Nieuw in de Fat Shark HDO is tevens de powerhandling van de module bay. Dit is zeker niet geheel onbelangrijk tegenwoordig. Waar er nu steeds meer modules op de markt komen die veel stroom nodig hebben zoals de immersionRC Rapidfire of de Clearview module. Om deze modules van voldoende stroom te kunnen voorzien is het noodzakelijk om ook een kabel van de andere module bay naar de receiver module te trekken. Bij de Fat Shark HDO is dit niet nodig deze is al voorbereid voor de nieuwe generatie modules. Tevens detecteert de user interface automatisch of er een HDMI bron of een analoge bron is aangesloten.

Eerste indruk van de Fat Shark HDO

De bril maakt een moderne en premium indruk die naast een diepe witte shell is voorzien van het nieuwe Fat Shark logo en een zwarte faceplate. En eindelijk heeft Fat Shark geluisterd naar piloten en komt de goggle met een reeds geïnstalleerde faceplate die met vinyl is overtrokken. De faceplate van de huidige generatie goggles is van bedroevende kwaliteit die oncomfortabel is en erg snel gaat rafelen. Wij raden dan ook altijd NewBeeDrone Max Comfort Foam Cushion is voor je goggle. Maar de nieuwe faceplate van de Fat Shark HDO is erg comfortabel en zal zeker lang meegaan.

Verder zit er een zipper case, accu en een schoonmaakdoekje bij. Dus geen HDMI kabels of diopter lenzen. Die zul je dus zelf moeten aanschaffen wat gezien de prijs opmerkelijk is. De schermen hebben, in tegenstelling tot lcd, even de tijd nodig voor ze aangaan. Ook kan dit gepaard gaan met een scherpe flits. Wij raden aan om eerst de bril aan te zetten en dan pas over je ogen te trekken.

Vliegen met de Fat Shark HDO

Om eerlijk te zijn waren wij behoorlijk sceptisch vwb 37° fov. Wij vliegen voornamelijk met de Fat Shark HD3 die een fov van 42° en je een enorm Fpv gevoel geeft. We zijn eerst begonnen met vliegen met de vertrouwde HD3 en na een paar lipo’s hebben we de bril gewisseld voor de HDO. En in tegenstelling tot andere piloten die gelijk onder de indruk waren, schrokken wij ons kapot. De kleine schermen vielen gelijk op, we hadden het idee  in een tunnel te kijken. Eerst maar even een paar rustige rondjes draaien maar al na een paar minuten waren we al gewend aan de kleinere fov en zagen we dingen scherper dan in de HD3. De tekst en cijfers van het OSD waren super scherp en zeer helder. De kleuren zijn fantastisch en warm en het contrast is echt geweldig. Na enkele lipo’s vliegen zijn we weer terug gegaan naar de HD3 en ja de grotere schermen vallen gelijk op maar voornamelijk de fletse kleuren vallen op. Dit is echt iets wat je opvalt als je wisselt tussen beide goggles. De Fat Shark HDO geeft je een enorm fov gevoel en daar waar je in de de HD3 nogal eens met je ogen over het scherm wandelt is dit bij de HDO niet het geval en zijn deze meer in focus.

Ons oordeel over de Fat Shark HDO

Zijn er dingen vergeten in de Fat Shark HDO, ja uiteraard. Zoals velen hadden we graag een aan/uit knop gezien, een verbeterde dvr etc maar dit zijn dingen die we graag voor lief nemen. De Fat Shark HDO geeft je een geweldige Fpv gevoel met zeer warme kleuren en contrast. Op de dag van testen hebben we op een gegeven moment de HD3 laten liggen en pakten we steeds de HDO. Als je op zoek bent naar een nieuwe goggle dan raden we deze zeer zeker aan. Heb je een HD2 of HD3 bril en is het de moeite waard om te upgraden?  Nou die vinden we lastig te beantwoorden en voor velen wellicht niet de moeite waard wat wij prima kunnen begrijpen. Sta je op het punt om bijvoorbeeld ook de ImmersionRC Rapidfire aan te schaffen dan kun je haast niet om de Fat Shark HDO heen!

Happy Flying

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *