Wat is FPV drone racing?

Wat is FPV droneracing? FPV drone racing wordt ook wel gezien als de F1 van de toekomst. Het parcours van een FPV Drone Race is ook vaak uitgerust met spectaculaire gates voorzien van LED’s, vlaggen en andere obstakels. In een FPV Drone Race, racen 4-6 piloten tegen elkaar. Het gaat hier namelijk om een heus 3d racing parcours waar alles kan gebeuren.

De piloten zien alles vanuit FPV (First Person View) perspectief. Zij zien dit door gebruik te maken van een FPV Goggle van bijvoorbeeld Fat Shark. De Fat Shark  Dominator V3 is 1 van de meest populaire brillen. Door een samenwerking tussen Fat Shark en Spektrum is onlangs de Spektrum Focal V2 gelanceerd die exclusieve Spektrum technologie gebruikt voor draadloze head tracking en kanaalkeuze.

Wij hebben gezien dat het publiek op het puntje van hun stoel zit wanneer meerdere racers tegelijkertijd op een gate af vliegen om hier als eerste en snelste doorheen te komen. Daarnaast is het crashen ook erg spectaculair..

Om te droneracen heb je het volgende nodig:

• A) Race Drone
• B) Video-camera
• C) Remote Controller
• D) Video Transmitter (vtx)
• E) FPV bril (of monitor)

A) Race Drone

Het belangrijkste apparaat dat je nodig hebt om te droneracen is natuurlijk een race drone. De meeste FPV racers drones komen als quadcopter – met 4 armen. Momenteel is de 5″ inch formaat het meest populair. Dit is de afmeting van de propellers.
De race frames zijn er in vele formaten. Het meest populair zijn de maten tussen de 180-220mm. Dit betekent dat de diagonale afstand tussen de motor rechtsvoor en de motor linksachter bv 220 mm bedraagt. Hoe kleiner de Race drone, hoe wendbaarder de Race drone is. Daarentegen hoe groter de race drone, hoe harder hij vliegt vanwege grotere propellers die je kunt monteren. Je kunt zelf je eigen FPV Racer bouwen of kiezen voor een RTF (Ready to Fly) race drone model. Deze is dan al helemaal gebouwd en voorzien van een remote controller.

B) Videocamera

De videocamera is van groot belang daar uiteindelijk deze mede de kwaliteit bepaald van het beeld die de piloot in zijn bril zit.

C) Remote Controller

Om de drone draadloos te kunnen bedienen heb je een afstandsbediening nodig. De afstandsbieding wordt ook vaak aangeduid als ‘Remote Controller’ of ‘zender’. De meeste afstandsbedieningen gebruiken de 2.4Ghz band om de instructies naar de ontvanger te verzenden. De ontvanger bevindt zich op de FPV Racer drone en gebruikt de informatie om uiteindelijk de motoren aan te sturen.
1 van de bekendste merken is Spektrum waarvan wij officieel dealer zijn. In het najaar kwam de Spektrum DX6e op de markt met een zeer aantrekkelijke prijs en toch ook met features die je normaal alleen ziet bij duurdere modellen zoals telemetrie en diverse alarm mogelijkheden (Voice bij de duurdere Spektrum DX6).

D) Video Transmitter (vtx)

De Video Transmitter (VTX) is het apparaat op de race drone dat verantwoordelijk is voor de draadloze verzending van de audio/video-beelden die je met bijvoorbeeld een FPV videobril kunt opvangen. De meeste video-tranmitters gebruiken de 5.8Ghz band om de data over te dragen. Iedere video-transmitter heeft een bepaald vermogen – bijv: 25mW, 200mW, 600mW. Hoe hoger het getal, hoe krachtiger de video-transmitter. Met een groter vermogen kun je dus een grotere afstand overbruggen.
LET OP: In Nederland is het gebruik tot 25mW toegestaan. Boven 25mW dien je te beschikken over een zendvergunning.

E) FPV bril

Voor de ultieme ‘FPV droneracing experience’ heb je ook een FPV videobril goggle nodig. Via een FPV goggle worden de beelden op comfortabele afstand als een soort LCD scherm voor je ogen weergegeven. Een FPV videobril bezit tevens een ontvanger om de beelden van de 5.8Ghz band te kunnen ontvangen.
Beginners kunnen de FPV bril goggle ook pas in een later stadium gebruiken. In het begin is het vooral belangrijk dat je volledige controle krijgt over je drone voordat je met een videobril gaat racen. Je kunt uiteraard ook direct beginnen met een bril maar het zgn LOS (line off sight) vliegen is toch iets wat je moet kunnen.

Beginnen met Drone Racen

Als wij een RTF of een custom build race drone leveren dan zijn er standaard 3 vliegmodi geïnstalleerd op de schakelaar D. Deze worden ook in het scherm aangegeven.
Positie omhoog is angle mode. Dit is de gestabiliseerde modus. Als je de sticks loslaat zal de drone in zijn horizontale positie terugkomen. Let wel op dat de drone door wind etc nog wel steeds kan afdriften. Je moet altijd input geven. Dus als je naar rechts wil blijf je de stick naar rechts duwen.
Postitie van de schakelaar in het midden is horizon mode. Dit is vergelijkbaar met angle mode maar er is meer uitslag op de sticks. Dus de hoek die drone kan maken is groter hierdoor kun je flipps en rolls maken.
De schakelaar helemaal naar beneden is air mode. Dit is de niet gestabiliseerde mode en dit is de mode waarin je uiteindelijk gaat en wil vliegen. Hier begint het drone racen en freestylen pas echt. Hier is het zo dat als je de bv roll stick naar rechts duwt de drone naar rechts gaat rollen (ook al laat je de stick los) totdat je tegen stuurt.

Wij bevelen aan om ongeveer een maand in angel mode te vliegen bij LOS (line of Sight). Totdat je vertrouwd bent met de drone (en als de drone op je afvliegt links niet meer links is..). Stap dan over op air mode (horizon voegt weinig toe). Blijf niet te lang in angle mode vliegen!!

Begin rustig met hoveren (drone op dezelfde hoogte houden) en ga dan rustig proberen cirkels of 8tjes te vliegen. Op het volgende youtube kanaal kun je veel informatie vinden omtrent het vliegen met een race drone.
Begin je gelijk met fpv (first person view dus met bril) dan zou bevelen wij aan om gelijk in air mode te vliegen. FPV vliegen is uiteindelijk makkelijker dan LOS vliegen (je raakt snel gedesoriënteerd, wat is voor en achter etc). Bij LOS vliegen zou je nog twee verschillende kleuren props kunnen monteren om zo te zien wat voor en achter is.

Tevens zou je ook kunnen beginnen of trainen op een simulator:
https://thedroneracingleague.com/simulator/
https://fpv-freerider.itch.io/fpv-freerider
http://www.liftoff-game.com/

Vaak krijgen wij de vraag, zeker als er sprake is van een budget, hoe te besteden. Crashen met je race drone is onderdeel van de hobby en dus zul je regelmatig onderdelen moeten vervangen. Vaak zien wij dat er begonnen wordt met een goedkope box bril. Dat kan uiteraard wel maar juist het FPV gevoel is iets waar de hele hobby omdraait en een duurdere bril geeft je meer een FPV gevoel dan een goedkopere. Kortom wij raden aan om een goede bril te kopen immers deze gaat heel lang mee en je drone zeer zeker niet… Op dit moment is de Fat Shark HDO het beste wat er te krijgen maar ook de Fat Shark Dominator is nog steeds een hele populaire bril.

Advies!

Als je eenmaal een race drone hebt die goed bevalt en ook de juiste propellers hebt gevonden die je vertrouwen geeft hou daar dan aan vast! Er komen dagelijks nieuwe motoren, propellers etc uit en op YouTube worden die door bekende piloten gepromoot (zij hebben een commercieel belang..) en het gevaar is dat je daarin in meegaat. Ons advies om dit in het eerste jaar niet te doen. Je zult alleen maar beter leren vliegen als je met hetzelfde materiaal blijft vliegen. Je traint je “spiergeheugen”, timing etc. Iedere keer overstappen zal daar afdruk aan doen. Kortom laat je niet meesleuren in hypes etc maar doe ervaring op met een vertrouwde set!!

Happy Flying